Bornholm var en af de sidste områder i Danmark, der fik konstateret Covid-19
Offentlige ansatte blev så vidt muligt sendt hjem, for at fortsætte arbejdet.
Ansatte i det private erhvervsliv blev opfordret til også at indrette sig med hjemarbejdspladser hvor det kunne lade sig gøre.
Testcentre
Region Hovedstaden
Region Hovedstaden stillede en række telte op på DGI’s Landsstævnestadion indtil de fik bygget et mere permanent testcenter ved Bornholms Hospital på Ullasvej.
Regionens testcenter var det eneste sted der anvendte PCR testen, der foregår ved podning i halsen.
Falck
Falck kom efterfølgende med et testcenter i Søndermarkshallen, hvor de podede i næsen. De tidlige tests foregik i bihulen, men efterfølgende kom en test med kortere pinde, der kun skulle op i næsen.


Copenhagen Medical
Copenhagen Medical blev senere hyret til at stille et testcenter op, inde på Campus Bornholms nye bygning. Dette testcenter skulle sørge for at elever og ansatte kunne blive testet tre gange ugentligt, så de kunne leve op til kravene om at have en negativ test der var højst 72 timer gammel.

Mandag morgener gik køen halvvejs rundt om bygningen, når undervisningen skulle starte om morgenen.

Vaccination
Region Hovedstadens bornholmske Vaccine center lå ved hospitalet på Ullasvej.

Spisesteder
Restauranter måtte lukke for deres normale aktiviteter, og sadle om til „mad ud af huset“




Biografer
Biografer blev lukket i første bølge, selvom at de forsøgte at indrette sig med tomme sæder mellem gæsterne til deres forevisninger.

Caféer og værtshuse
Alle beværtninger måtte lukke ned for at begrænse smitten.

Andre forretninger
Alle forretninger måtte sørge for at reglerne om social distance blev overholdt.
Kunder skulle kunne holde en indbyrdes afstand på minimum 2 meter, samtidigt med at reglerne om antal kvadratmeter pr kunde blev overholdt.


Skoler
Alle skoler blev lukket, hvorefter elever og undervisere skulle varetage den daglige undervisning hjemmefra.

Grænser
Den svenske regering valgte den 22. december 2020, at lukke for grænsen til Danmark med få timers varsel.
Kort efter udmeldingen, blev den sidste overfart til Ystad udsolgt, da folk ville sikre sig, at de kunne komme fra øen.
Grænselukningen betød at tusindvis af julerejsende måtte finde på nye planer, såfremt de skulle hjem til øen, eller „over“ for at besøge familien.
Især unge bornholmere der studerer i landets større byer måtte erstatte, Bornholmerbussen, Kombardoexpressen og Pågatoget med biletter til færgen fra Køge eller Fly.
DAT måtte sætte en af sine større McDonnell Douglas jetfly ind for at transportere de mange rejsende, og SAS var ligeledes hurtige til at indsætte flyafgange mellem CPH og RNN, selvom at de ikke normalt flyver på ruten.
I mellemjulen lempede de svenske myndigheder lidt på lukningen, og tillod at folk med Bornholmsk postadresse kunne rejse mellem Øresundsbroen og Ystad, såfremt de kunne fremvise billetter for både bro og færge. Dette gav igen udfordringer, da mange Bornholmere betaler med Brobizz eller Nummerpladegenkendelse når de skal over broen.
Aflysninger
Bornholmerrevyen
Wonderfestiwall
Konkurser
Desværre betød Corona epidemien også at nogle virksomheder måtte lukke. Bornholm har en høj andel af virksomheder der lever af turismen, som blev hårdt ramt.
29. april 2020
Futurae ApS



4 kommentarer til “Corona – COVID-19 på Bornholm”